Biutiful

Am o paloare cerebrala in ultima vreme, prin urmare nu garantez ca nu o sa umplu pagina de banalitati dar, daca nu scriu acum, imediat dupa vizionare, despre Biutiful, simt ca pierd din tot ce e important de amintit. Pe de alta parte imi incalc una din regulile scrisului din placere, si anume „lasa  pe maine ce poti face azi” dar, la naiba, hai sa vedem ce iese.

Incep prin a marturisi ca e unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut in ultima perioada. Si stiti ce patesc la filmele bune. Imi palesc cuvintele. Asta nu e totusi o surpriza, stiind ce-i poate pielea lui Inarritu, lui Bardem si  amandurora la un loc.

E genul ala de film care, in imensa lui simplitate, reuseste totusi (nu stiu nici acum de unde) sa emane natural si nefortat atata emotie, vibratie si realism.  Am mai avut senzatia asta la cateva filme, nu foarte multe, dar imi place de mor. Incep sa-l ador pe Javier Bardem din in ce mai tare, exact asa masculin si brut cum e, nu neaparat frumos, dar extraordinar de sugestiv si de veridic cand reflecta stari interioare cu o forta ravasitoare.

Un excelent ajutor l-a primit de la Maricel Álvarez, actrita argentiniana care o interpreteaza pe Marambra, sotia lui. Insusi Bardem povesteste intr-un interviu cum a simtit ca ea este cea care trebuie sa joace rolul si nu altcineva, desi a dat probe si cu alte actrite. Chiar daca nu se incadreaza deloc in standardele de frumusete cu care suntem obisnuiti, Marambra reuseste sa vibreze exact pe frecventa care trebuie. Imi aduce aminte de Marina Gatell, cea care i-a dat viata Magdalenei in Little Ashes, deloc frumoasa dar transmitand o anumita stare.

Actiunea filmului se petrece in Barcelona, incredibil dar da, asa e. Coincidenta face ca Bardem sa fi jucat si in Vicky Cristina Barcelona, unde mesajul profund de video-pliant turistic contrasteaza puternic cu imaginea trista si cenusie a Barcelonei (ne)Biutiful rupte parca dintr-o favela braziliana.

Nu-i un film lung. Deloc. Dureaza cam cat ai timp sa clipesti de doua ori. De la zapada. La inceput si la sfarsit.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s