Jeux Interdits

Mi-era dor de un film frantuzesc. Si din lista mea de 100 de filme de vazut, am picat cu degetul pe Jeux Interdits (1952). Raman la parerea ca nimic nu egaleaza un film vechi ca experienta cinematografica. Nu ma simt foarte inspirata astazi sa dezvolt frumos din condei comentarii pertinente si insufletite, sper doar ca macar pe post de recomandare calduroasa sa fie postul asta. Cred din ce in ce mai tare ca Politehnica imi secatuieste toata inspiratia, si asa searbada, pe care o mai aveam.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, o fetita (Paulette) isi pierde parintii in timpul unui atac aerian si e adapostita de o familie numeroasa de tarani. Fetita se imprieteneste cu cel mai mic dintre copiii familiei, Michel iar copilaria lor devine produsul si victima timpurilor in care traiesc. Jocul si joaca reflecta moartea care domina la tot pasul. Cei doi aduna animale si insecte moarte, le ingroapa in cimitirul creat de ei langa o moara parasita si rostesc rugaciuni. Mi-am amintit de simbolul morii in literatura romana, desi nu e foarte relevant in situatia data dar nici de neglijat. Ca orice loc parasit, moara e un loc sumbru al spiritelor mortilor dar si al degradarii lumii. Deloc intamplator, avand in vedere ca intreaga lume se afla sub amenintarea razboiului.

Filmul e prezentat din doua perspective. Odata prin ochii copiilor, cand actiunea pare simplificata si in a doua ipostaza, cand surprinde realitatea nefiltrata a bombardamentelor.

Jeux Interdits ne arata o cinematografie frumoasa, asemeni peliculei La Vita e Bella cu care se asemana atat de mult dar, in acelasi timp, de care se diferentiaza net. Cu toate astea, filmul solicita atentia mai mult decat ne-a obisnuit Hollywood-ul, prin urmare recomand o stare de calm si chef de cinematografie adevarata inainte de vizionare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s