Cet obscur objet du désir

Sunt multe certitudini in privinta acestui film. Ca ar fi putut, foarte bine, sa fie realizat ieri. Ca e la fel de actual si etern precum Caragiale al nostru, chiar daca intr-un alt registru. Ca diavolul este cu siguranta de sex feminin. Ca intelege mai bine femeile decat oricine. Ca e un mix de drama, ironie a soartei, batjocura, cinism, un strop de comicarie peste care regizorul Luis Buñuel aseaza un titlu extrem de sugestiv.

Un barbat trecut de prima tinerete, cu o situatie materiala foarte buna face o pasiune pentru servitoarea sa in varsta de 18 ani, Conchita. Desi Conchita este intruchiparea inconsecventei si a capriciilor, obsesia lui Mathieu (Fernando Rey) pentru ea nu dispare, din contra, se accentueaza cu fiecare criza de toane a ei. Actiunea se desfasoara sub forma rememorarii si nararii povestii intr-un compartiment de tren, unor calatori curiosi si cumva solidari cu dezamagirea omului. Desi nu a fost in plan inca de la inceput, regizorul foloseste doua actrite in rolul Conchitei pentru a reda dualitatea feminina. Initial rolul fusese atribuit Mariei Schneider, insa aceasta a renuntat, astfel ca Buñuel a avut un moment de genialitate, distribuindu-le pe Carole Bouquet si Ángela Molina in rolul Conchitei. Fiecare dintre ele reuseste sa exprime sentimente si emotii diferite, in functie de starea de spirit a personajului la momentul respectiv. O data afectiune, o data respingere, ba indiferenta, ba interes, erotism sau puritate.  Nu putem sa spunem ca Mathieu o iubeste, nu putem sa identificam motivul pentru care o doreste, dar in mod clar manifesta fata de ea o pasiune incontrolabila si stranie.

Filmul are o perfectiune matematica cu semnul egal asezat chiar in final. Aruncat in intunericul jocurilor amoroase, Mathieu este invins exact de evenimentele care il inconjurau vizibil si zgomotos, dar pe care nu le-a vazut (sau poate ca le-a vazut insa le-a ignorat), orbit de obiectul obsesiei sale.

Reclame

Un gând despre „Cet obscur objet du désir

  1. […] Adaug doar ca am avut un soc vazand-o pe Angela Molina (54 de ani), superba ca un trandafir in Cet Obscur Objet du Desir, dar atat de imbatranita in Baaria. Facand o comparatie cu Carole Bouquet (cealalta Conchita in Cet […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s