The Rebound – ma prefac ca recenzez

„Reintoarcerea Catherinei Zeta-Jones pe marile ecrane nu produce efectul asteptat in sufletul cinefililor. Asta deoarece ultima partenera a lui Zorro isi arata perfect varsta, una nu tocmai placuta. Orice ar spune lumea intrarea in cel de-al patrulea deceniu de viata este devastatoare la nivel vizual pentru femei. Iar actrita galeza demonstreaza spusele mele aparand in fata auditoriului cu o podoaba capilara mai putin stralucitoare fata de standardele cu care ne-a obisnuit, cu o fata umflata (nu glumesc!) si cu primele riduri, dovada a degradarii exterioare.

Acum, dupa ce toate doamnele scapa niste vorbe de duh printre dinti la adresa autorului acestor randuri, ajungem la ceea ce ne intereseaza de fapt, filmul.”

Fragmentul de mai sus face parte din recenzia citita pe Filmblog.ro la filmul The Rebound. In mod normal nu citesc recenzii decat foarte rar si scrise de un numar foarte mic de persoane, din simplul motiv ca nu ma intereseaza ce spune si ce crede cutarica despre un anume film. Nici in cazul de fata nu ma intereseaza, dar mi-a atras atentia comentariul de mai sus referitor la Zitza. Wow, fabulos! Sa o luam pe rand.

„Reintoarcerea Catherinei Zeta-Jones pe marile ecrane nu produce efectul asteptat in sufletul cinefililor. Asta deoarece ultima partenera a lui Zorro isi arata perfect varsta, una nu tocmai placuta.”

Eu as putea sa jur ca dezamagirea oamenilor nu vine in urma unui fenomen perfect natural si firesc care e imbatranirea, ci din cauza alegerii Zitzei de a reveni tocmai cu filmul asta de trei parale. In fine, oameni si oameni, dezamagiri si dezamagiri, principii si principii. In al doilea rand, alaturarea cuvantului cinefil la Zitza este exagerat. In al treilea rand, o, sfinte cuc, exista varste placute si neplacute! Corectez: nu tocmai placute. Iar Zitza e la aia nu tocmai placuta acum. Oare de ce? Sa fie din cauza furtunii hormonale? Ii da tarcoale menopauza? Are bufeuri? E horny si nu mai poate Mihaita? Nu stim. Hai sa citim mai departe, poate aflam.

Orice ar spune lumea intrarea in cel de-al patrulea deceniu de viata este devastatoare la nivel vizual pentru femei.

What? Asta era? Aha. Adica pana la 39 de ani, 364 de zile, 23 de ore si 59 de secunde era ca o floare de crin, dupa care brusc a ajuns secundarul la fix si s-a transformat intr-o palitura? Asa sa fie? Si daca deceniul patru e devastator, atunci deceniul 8 cum e, avand in vedere ca sansele sa mirosi florile de la radacina cresc semnificativ?

Mai departe.

Iar actrita galeza demonstreaza spusele mele aparand in fata auditoriului cu o podoaba capilara mai putin stralucitoare fata de standardele cu care ne-a obisnuit, cu o fata umflata (nu glumesc!) si cu primele riduri, dovada a degradarii exterioare.

In premiera, argumente imbatabile ale imbatranirii Zitzei! Tabloide, sunteti slabe, luati de aici profesionalism. Parul nu-i mai straluceste la fel ca in celelalte filme (a dracu’ vopsea), are fata umflata (nu glumeste, cica! eu zic ca era ecranul HD) si i-au aparut primele riduri! Exact cum am spus, in ceasul al 12-lea al varstei de 39 de ani, structura moleculara s-a modificat si la fix implinirea a 40 de ani, au aparut primele riduri. Acuma, certitudine de femeie, ce-i drept, nu cu patru decenii la activ dar nici nu ma grabesc: trebuie sa fii naiv sa crezi ca ridurile de pe fata Zitzei sunt primele :-). Dar na, sa fie si un lup mancat de oaie. Deci da, dovada a degradarii exterioare, practic ii pica tencuiala.

Si pe final:

Acum, dupa ce toate doamnele scapa niste vorbe de duh printre dinti la adresa autorului acestor randuri, ajungem la ceea ce ne intereseaza de fapt, filmul.

Pai dupa ce au fost spuse niste atat de importante remarce fara de care recenzia nu putea fiinta, ce mai conteaza un mizilic precum filmul? Pe principiul „filmul e Zitza”. Trebuie sa recunosc, numai un inalt spirit critic, cu un simt fin al cinematografiei si cu aptitudini rafinate de extragere a esentialului celei de-a saptea arte putea aduce in lumina asemenea aprecieri analitice. Autorul are impresia ca duamnele vor scapa vorbe mici si rele printre dinti strict pentru faptul ca este cam singurul care are curajul sa o zica p-a dreapta despre aspectul Zitzei care lasa de dorit la patrujdeani. Autorul se crede un deschizator de drumuri temerar. De fapt, autorul se afla in eroare. Si expun cu liniute, ca sa fiu explicita.

– Actrita nu e altceva decat ceea ce trebuie sa fie. Nu joaca rolul unei tinerele de 25 de ani, ci chiar rolul unei femei de 40 de ani. Da-ti seama!

– Da, gravitatia lucreaza! Asta inseamna ca, inevitabil, dupa o anumita varsta se intampla chestia asta iremediabila numita imbatranire, iar constatarea ei ca si cum ar fi o teapa pe care ne-o trage actrita (in loc sa arate la 40 ca la 25, nemernica) este identica cu… sa zicem, a descoperi gaura de la macaroana si a striga in gura mare cum te trage pe sfoara la gramaj.

– De cand ma invart eu, asa, din spatele monitorului, prin lumea filmului, am constatat ca obiectul analizei il reprezinta, intre altele, prestatia actoriceasca. Da, stiu, un cliseu, cand e mult mai misto sa comentezi cum trec anii peste femeie ca tancul peste asfalt, eu vin cu banalitati din astea. Mea culpa. Uite d-aia nu citesc eu recenzii. Pana la urma, ce importanta are, in ochii mei, parerea unui tert, cand filmul se recomanda de la sine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s